Příjemnou neděli prožili 21.června obyvatelé Dobrovíze na fotbalovém hřišti TJ Sokol Dobrovíz. Společnost Amazon, která zanedlouho u obce otevře nové distribuční centrum, pro ně uspořádala zábavné odpoledne spojené s barbecue.

Místním fotbalistům však udělaly největší radost zbrusu nové dresy, které starostce obce Janě Krupičkové předal Pavel Sovička, generální ředitel developerské společnosti Panattoni Europe. Dresy s logem Amazonu symbolizují dlouhodobou spolupráci developera a místního sportovního klubu. "Partnerství s Panattoni je pro nás velmi důležité. Díky němu jsme již v minulosti získali prostředky na rekonstrukci kabin, beachvolejbalové hřiště a materiální zabezpečení mládežnických družstev," uvedl trenér fotbalistů TJ Sokol Dobrovíz Jiří Rákos. Právě jeho jsme požádali o rozhovor.

* Jakou má klub tradici a jaké jsou jeho největší úspěchy?
Fotbalový oddíl funguje v obci nepřetržitě od roku 1942 a vždy jsme se pohybovali mezi lepšími okresními týmy. Do krajských soutěží jsme nakoukli v 70.letech, po reorganizacích jsme bojovali mezi okresním přeborem a 3.třídou. Největší úspěchy přicházejí v poslední době v souvislosti se založením dívčí kopané před dvěma lety. Například v letošním roce skončila naše dívčí přípravka na 3.místě v celé republice. Lepší byly jen velkokluby Sparta a Slavia Praha.

* Jak moc je finančně náročné provozovat v dnešní době sportovní klub na úrovni TJ Sokol Dobrovíz?
Samozřejmě, že je to náročné. Vlastními silami jsme schopni pokrýt jen náklady na činnost, drobné opravy a údržbu. Prostředky na investice nebo nákladnější opravy musíme shánět u sponzorů. Fungování oddílu by však bylo nemožné bez obětavé práce funkcionářů a přátel našeho oddílu, kteří věnují desítky hodin práce údržbě našeho areálu.

* Jak moc je v této souvislosti dnes důležité mít sponzora či partnera?
Mít sponzora či partnera je nezbytné. Po krachu Sazky jsme přestali dostávat dotace od České unie sportu a okresního svazu FAČR. Rovněž příspěvky sponzorů se v době hospodářské krize omezily. Proto je pro nás současné partnerství s firmou Panattoni Europe velmi důležité, stejně jako podpora ze strany obce Dobrovíz. Přece jen jsme jediným fungujícím spolkem v Dobrovízi, staráme se o mládež a o dost rozsáhé území naší obce.

* Jaké jsou přínosy partnerství, co všechno se za ta léta podařilo zajistit?
Pro nás je přínosem, že jsme získali prostředky na rekonstrukci kabin, beachvolejbalové hřiště a materiální zabezpečení mládežnických družstev. Čerstvým sponzorským darem jsou krásné nové dresy. Myslím si, že i lidé v obci pozitivněji vnímají firmu Panattoni, když vidí, jak firma podporuje sport v obci. V poslední době pracujeme velmi výrazně s mládeží. V současné době máme tři chlapecká a 3 dívčí družstva (zatím v těch nejmladších kategoriích). V našem areálu mají děti k dispozici fotbalové hřiště, víceúčelové hřiště s umělým povrchem na tenis, volejbal, basketbal, nohejbal a dětské hřiště pro nejmenší.

* Jaké máte cíle do budoucna?
Pokud jde o mužstvo dospělých, chceme se vrátit do okresního přeboru a dlouhodobě tam zůstat. V oblasti mládeže se snažíme i formou náborů nebo dobrými podmínkami přilákat ke sportování co nejvíce dětí. Chceme také udržet tradici pořádání kulturních a a společensko-sportovních akcí v obci.